dissabte, 24 de gener del 2015

ELS NUTRIENTS ORGÀNICS

Els nutrients orgànics estan classificats en:

Glúcids o carbohidrats o hidrats de carboni: són els nutrients més abundants dels aliments i la seva funció és aportar energia immediata al nostre organisme. N'hi ha de tres tipus:
  • Monosacàrids: formats per un sol sacàrid, com per exemple la glucosa.
  • Disacàrids: formats per dos sacàrids, com per exemple la sacarosa i la lactosa. Aquests dos tenen un gust dolç, per això els podem anomenar sucres.
  • Polisacàrids: formats per més de dos sacàrids, com per exemple el midó i la cel·lulosa

Els glúcids són abundants en els llegums, les patates i els cereals.


Lípids o greixos: estan formats per dues subunitats més petites que són la glicerina i els àcids grassos. Tenen la funció de aportar energia de reserva a l'organisme. Els aliments rics en lípìds són aquells que contenen olis i mantegues.


Proteïnes: estan formades per unes subunitats anomenades aminoàcids. Tenen la funció de proporcionar la matèria necessària per regenerar les nostres cèl·lules. Els aliments rics en proteïnes són: la carn, els ous, el peix...

Vitamines: poden tenir estructura de lípid o de proteïna. El nostre organisme no les pot fabricar, per tant les hem d'obtenir dels aliments. Tenen una funció molt important en el nostre metabolisme, ja que intervenen en moltes reaccions químiques. La manca d'alguna vitamina ens produeix malalties per carència, com per exemple l'escorbut (carència de vitamina c).

10 comentaris: